сряда, 25 януари 2012 г.

Пепел от рози - 3 и 4 епизод

Ето гледахме  3 и 4 епизод на филма Пепел от рози - завръзката във филма.
Явно охолството не е достатъчно човек да се забавлява, трябва да се добави голямо количество алкохол и наркотици за да се стигне до безпаметно състояние в което страстите се вихрят безконтролно.
В този епизод се разбра и каква е вината на ФатмаГюл. На своя глава излезе сама навън в през нощта. Не послуша нито годеника си нито снаха си. Може би по детински и наивно да изпрати годеника си, да го чака на брега, струвало и се е романтично.
И тогава се сблъсква с пияната компания. Спомена за мократа и рокля от предния епизод изплува в размътеното съзнание на мъжете. Интересно е и  решението на сценографите да я облекат в тази червена рокля, женствена и в предизвикателен цвят. И свенливо пазената девственост е отнета не в специалната нощ от специалния мъж, като скъпоценен дар - а от група пияни мъже, които няма да я оценят, няма да си спомнят, несъзнаващи какво и причиняват.
Никоя жена не заслужава да преживее такова нещо. Дори когато е внимателен мъжа, първия път е стрес за една жена.  Фатмагюл изпада в шок от ужаса и навярно физическите травми от изнасилването. А през това време виновниците се къпят, пречистват се, докато тя лежи на земята омърсена. Може би въпросът е каква е вината на Керим... Пак за да е един от тях пи, взе наркотик, смя се заедно с тях... от епизода не се разбра той участвал ли е в това ужасно деяние. Но той се забавляваше в пиянското си опиянение.
На другия ден... Когато идва утрото, тя се събужда със спомена от ужаса и болките в нараненото си тяло. Керим се събужда от пиянството си, в него се пробужда съвестта му, и изпитва огромна вина. Останалите просто ги е страх от последствията, ако можеха биха накарали Фатмагюл да замълчи за винаги.
В този драматичен епизод и другите образи във филма чрез това събитие разкриват своята същност. Брат и макар малко малоумен, е състрадателен и я обича. Снаха и злобее и я проклина. Страх е какво ще кажат хората.  Свекърва и мисли за сина си и за срама. Годеника и още не е ясно какво си мисли.
Тя си го представя, в прекрасната светлина да я утешава - той е най-близкия човек до сега.
Но единствения, който страда за нея е баба Знахарка - Мерием, лелята на Керим.
Какво стана с шалчето - един от главните предмети-символи във филма и халката, която прибра Мукаддес от местопрестъпленито.
Ще видим какво ще стане в следващия епизод 5 и другите епизоди.

Дилема

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Игра-пъзел "Пепел от рози"