петък, 27 януари 2012 г.

Символите във филма "Пепел от рози"

Синята кърпа
Забелязахте ли колко пъти се появата синята кърпа във филма? Тази кърпа беше на Мустафа. Той си я носеше на врата, дали за да му е лесно да се предпазва от слънцето, дали за нещо друго...Нещо като каубойските кърпи. Фатмагюл я взема от Мустафа за да му помаха с нея за  сбогом и да я пази в пазвата си докато се върне. Но същата тази кърпа се превърна в неин враг. С нея насилниците й запушиха устата.  Тази кърпа обаче стоя и чака Мустафа  на брега в храстите и той си я прибра. С тази кърпа Мустафа си превърза ръката, когато я нарани, палейки пожара в който да потуши пожара в душата си. Дали ще се появи и в други кадри тази кърпа?



Халката
Халката по принцип олицетворява началото и края - безкрайност. Тя е символичен предмет в ритуала на обвързване между мъжа и жената. През халката Селим погледна луната през онази нощ, мислейки си че вече се е заробил. Нея изгубна на злочестото място, за да я намери Мукаддес и да поиска "обвързване", като поиска по-добър живот заради причинените вреди.
Халката свали Фатмагюл от пръста си, изтръгвайки с нея и част от сърцето си. Навярно халката ще продължи да се появява във филма.


Червената рокля
Червената рокля на Фатмагюл, облечена за годежа на Селим, подпали страсти в пияните мъже  малко по-къно същата нощ. Гониха я като разярени от червен плащ бикове. 


Дървото
Това самотно старо дърво е символ на времето. Тук са играли като деца, тук се нараниха, като пораснали хора. Дървото стои и гледа мълчаливо от брега рибарите и човешките страсти. Килнато на една страна с прекършен клон от другата, то устоява във времето брулено от вятъра, попило солените сълзи на морето. В клоните му гнездят птици и звезди и самата луна.

Фатма Гюл
Не на последно място е името на главната героиня. Името е комбинация от две думи: Фатма -Fatma / Fatima/ и гюл-gul, което е роза на турски.
Fatimah е арабсо наименование за прекрасен човек, не само външно, но и душевно.

Сещате ли се за други символи във филма Пепел от рози?



Раклата
По ваше предложение добавям Раклата или сандъка с чеиза. В няколко епизода показаха колко много държи на раклата Фатмагюл, и грижливо събира в него мечтите си за дом и уют. Всъщност раклата и чеиза са наистина символика на мъжът и жената, които се събират за да направят един дом. Мъжът построява къщата/сандъка, жената чеиза - домашния уют. Най-накрая Фатмагюл изхвърля сандъка от дома си, и така спомените за Мустафа от сърцето си.

В следващите серии виждам още символични неща.
Цветето талисман на Фатмагюл, което Керим взе и пази. Писмото, което и прати. Гълъбите, които храни. Изобщо много повтарящи се елементи наситени със символично съдържание.
Дори прозореца през който гледа Керим, е като преграда, която трябва да преодолее.



Дилема
Моля не копирайте, вместо това споделете ваши размисли в коментари....

2 коментара:

  1. mislq 4e sandaka s 4eiza na fatmagul sa6to e simvol.Koito e napraven ot Mustafa.

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря, наистина. Като показаха колко много държи на раклата Фатмагюл, и грижливо събира в него мечтите си за дом и уют.
    В следващите серии виждам още символични неща.
    Цветето талисман на Фатмагюл, което Керим взе и пази. Писмото, което и прати. Гълъбите, които храни. Изобщо много повтарящи се елементи наситени със символично съдържание.
    Дори прозореца през който гледа Керим, е като преграда, която трябва да преодолее.

    ОтговорИзтриване


Игра-пъзел "Пепел от рози"