вторник, 14 февруари 2012 г.

Каква е вината на ... ?

Каква е вината на...? Каква е вината на всеки един от героите във филма. Малко са героите от тях, които са напълно невинни. Филма "Каква е вината на Фатмагюл?" е драма в която всеки си носи бремето на своите вини - напълно, като в човешкия живот. Няма напълно виновни и напълно безгрешни, и заедно се опитват в непосилно усилие да оправят последствията от грешките.
Каква е вината на Фатмагюл


На пръв поглед заглавието на филма е шокиращо - каква вина може да има едно невинно момиче? Но тя има вина, има своите малки грешки, които на фона на всичко останало са незначителни.
Вината на Фатмагюл е, че не послуша нито Мустафа, нито снаха си и излезе по тъмно навън. Направи го безразсъдно, от любов. Но това малко непослушание, съсипа нейния живот и на още много други хора. Другата, фалшивата вина на Фатмагюл е, че уж тя сама, доброволно е изневерила на Мустафа с Керим. И вината й в този случай е че прие тази версия, уж за доброто на семейството си. В нейното безпомощно състояние, едва ли можеше да мисли трезво и просто се примири с тази наложена й вина.
Вината на Мустафа. Той отхвърли любимата си, а се втурна за отмъщение но за да защити гордостта си.
Вината на Керим . Подведе се по веселия и охолен живот. Напи се, взе дрога и беше безпомощен, когато се случи драмата. След това, макар приел да спаси останалите, и така да ги лиши от заслужено наказание, се ожени за Фатмагюл, но с мисълта да избяга след това, да я остави сама.
Вината на Селим - извърши деянието си и не пое вината си. Лъже годеницата си, че е невинен.
Вината на Вурал - извърши деянието. Не каза на Керим, че не е участвал. Прие Керим да поеме неговата вина.
Вината на Ердоан - подтикна останалите, извърши деянието, не пое вината си, не изпитва угризения.
Вината на Мукадес - излъга. Тормози Фатмагюл за случилото се.
Мюнир - защитава племениците си със всички средства, лъжа след лъжа и машинация след машинация.
Най-невинните в този филм са Рахми, брата на Фатмагюл. Той не е способен сам да взема решения и слуша жена си. Подкрепя сестра си колкото може и искрено я обича.
Мерием, лелята на Керим. Тя се бори за истината. Вината й е че на моменти не вярва на Керим, но е объркана от противоречивите факти. Но въпреки това, тя е един от най-положителните образи във този филм.
Галип, майстора ковач и приятел на Керим е изключително положителен образ в този филм. Той до последно се бори за истината. 
Майките на Вурал и Селим  и Ердоан -страдат за прегрешението на децата си, но все пак лъжат за да ги защитят.

Всички останали, знаещи за случилото се и прикриващи фактите, участват в лъжата - имат вина.
Има и такива, които са жертва на тази лъжа. Но почти всеки си има свои други прегрешения, които на фона на главната драма са незначителни. 
Ако филма "Каква е вината на Фатмагюл", или романтичното му българско представяне под името "Пепел от рози", се гледа не просто като поредния телевизионен сериал, а като огледало във което всеки може да разпознае и себе си и своята собствена вина за нещо би бил полезен.
И ползата не е в това вината да бъде натяквана и да терзае душата. Разпознаването на вината е полезна с това,  че тя може да получи прошка, от човека когото сме наранили и от самия себе си.
Надявам се вече по-задълбочено да гледате филма "Каква е вината на Фатмагюл" ...

Дилема
Моля не копирайте, вместо това споделете ваши размисли в коментари....


9 коментара:

  1. Обожавам образа на Керим!!! Страхотен мъжки образ, съчетан със страхотен артист! Благодаря, Енгин, очакваме следващите ти изяви! Дали ще има филм, в който да надминеш постиженията си, играейки Керим? Дано! Insallah!

    ОтговорИзтриване
  2. И Берен и Енгин играят страхотно.Харесвам ги и двамата.Дори като двойка са по добри и от тази с Къванч/е, то той си е истински бог/.

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубав филм! Всичко е толкова реално и естествено,сякаш и в живота им се случва същото. Артистите много добре играят ролите си,най-вече Керим и Фатмагюл.Всичко между тях някой ден напълно ще се оправи.Очакваме това да се случи!А другите ще платят за стореното,защото не са невинни.Дано по-скоро да му признае,че го обича и му вярва.

    ОтговорИзтриване
  4. Берен Саат е много добра актриса.Участието и в различни роли говори много за това какво старание е положила,за да спечели сърцата на зрителите.Много си отиват с Керим!
    Дано само такива филми да правят,да ни зареждат с реални емоции,а не само с богатство и пищност! В един филм трябва да има от всичко!
    И все пак има и своите отрицателни черти-това,че много време разтягат събитията в началото и,че излъчват само по 1 епизод.

    ОтговорИзтриване
  5. Отдавна не са давали такъв добър филм. Наистина зарежда с емоции и размисли. Браво на авторите на филма и най-вече на Енгин Акюрек. Страхотен артист!!! Много потенциал има в него. И интелигентност!

    ОтговорИзтриване
  6. Какво да пиша за този филм?Наистина ситуацията, в която е поставена Фатмагюл е меко казана неприятна.Коментирам го от гледна точка на човек преживял подобно насилие.Лекувам се много години, но това не се забравя.Имам чувството, че това е истинска история.За първи път споделям това с някого.Имам голямо желание филма да свърши добре, мисля, че това ще е на-добрата терапия за всички жени преживели подобен ужас.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за споделянето!
    Филма наистина се използва за терапия, виж тази статия, ако не си я видяла още: http://pepel-ot-rozi-serial.blogspot.com/2012/05/blog-post_13.html

    ОтговорИзтриване


Игра-пъзел "Пепел от рози"